Home > Ontstaan overspannen

Overspannen / burn-out

Als iemand overspannen is, wordt dit vaak afgedaan als een diagnose voor iemand met een wat gevoelig karakter. Echter, iedereen met een te hoge werkdruk en/of teveel spanning in zijn dagelijks bestaan, kan een burn out krijgen (overspannen worden). Ook wordt een burn out langzaam opgebouwd, maar pas als iemand uitvalt uit het arbeidsproces wordt de diagnose burn out/overspannen gesteld. Voor de buitenwereld is er dan van het ene op het andere moment sprake van een probleem, terwijl dat er natuurlijk al langer was.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 1 op de 10 werknemers in Nederland last heeft van burn out klachten die wijzen op overspannen zijn. Vrouwen en mannen hebben er ongeveer even vaak last van. Als je overspannen bent, ben je dus zeker niet de enige.

Op deze website leest u meer over het ontstaan van burn out, wat de symptomen zijn en ook hoe zelf kunt meehelpen bij het voorkomen van een burn out. De termen overspannen en burn-out worden door elkaar heen gebruikt. Burn-out is de Engelse vertaling van “opgebrand” of “overspannen” en wordt in Nederland met name gebruikt voor werk-gerelateerde overspannenheid.