Lotgenotencontact

Het lotgenotenforum van Overspannen.nl is een forum waar lotgenoten elkaar steunen, informeren en helpen. Gun elkaar daarbij de ruimte en wees vriendelijk voor elkaar.

Overspannen.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties op dit lotgenotenforum noch voor de inhoud van andere websites die hier genoemd worden. Klik hier voor ons moderatorbeleid.

LET OP: Deze website is geen vervanging van een officieel medisch consult. Als u klachten heeft, adviseren wij u ten sterkste om met uw eigen behandelend arts of huisarts contact op te nemen. U kunt uw medische vragen natuurlijk ook stellen in de rubriek 'Vragen'. U krijgt dan antwoord van onze medisch specialist.

(advertentie)

Bambi

Geschreven op: Maandag 18 Maart 2019 om 08:53
Ongepast of beledigend?

Hoi allemaal,

Ik ben 26 en overspannen geraakt in mijn eerste baan. Ik ben opzoek naar lotgenoten die graag met mij ervaringen delen over het herstel van overspannenheid.

Sinds februari zit ik thuis. Mijn klachten begonnen in oktober met plotseling slecht slapen. Dat gaf veel stress, want ik was net verhuisd en had dus alle energie nodig om de nieuwe stad te leren kennen. Tegelijkertijd was ik ontevreden over mijn werk, vorig jaar te hard gewerkt. Dit in combinatie met perfectionisme en controledrang. Maakt dat ik nu thuis zit.

Ik heb last van nervositeit, gespannen spieren, slecht slapen, piekeren en sombere gevoelens. Ik wil ontzettend veel maar het lukt niet. Soms heb ik een goede dag en vind ik dat ik me aanstel en maar gewoon moet doorpakken. Vervolgens komt dan weer de klap dat het inderdaad toch niet gaat.

Het advies is om te ontspannen, hoe dan!? Mijn vriendinnen begrijpen het ook niet allemaal. Ik krijg stress van het feit dat ik niet mee kan doen aan alle leuke activiteiten.  

Reacties op dit bericht:

Pagina 1 van 10 pagina's met reacties
[1 2 3 4 5 6 7 8 9 10]

Geschreven door: Angelique op Maandag 18 Maart 2019 om 13:21 Ongepaste reactie?

Hee Bambi,

Ik herken jouw verhaal enorm. Ik ben 25 en heb precies last van hetzelfde. Het begon bij mij ook in oktober met moe worden etc. en ontevreden over werk.

En nu zit ik ook sinds februari ziek thuis. Ik heb ook echt dezelfde klachten.. Gespannen spieren, enorm moe, slecht slapen, piekeren, nervositeit. Oftewel vette onrust!
Ik wil ook van alles maar dat gaat niet echt. Ik merk ook dat mijn ademhaling niet helemaal juist is.

En ja, ontspannen en hier dezelfde vraag hoe dan!?
Ik heb inderdaad ook heb ik een goede dag komt de klap weer en loop ik weer te huilen en niet te slapen.

Ik probeer zoveel mogelijk echt mijn eigen ding te doen en weinig afspraken al gaat dat lastig. En ja ik rust ook maar al heb ik het idee dat dat niet werkt haha.
Heb jij al hulp oid?


Geschreven door: Eduard op Maandag 18 Maart 2019 om 16:16 Ongepaste reactie?

Hoi beide, is erg herkenbaar. Je bent zeker niet aan het aanstellen. Belangrijk is te accepteren en hulp te zoeken. Ga langs je huisarts die zou je waarschijnlijk door verwijzen naar een psycholoog, begin is dat eng maar het helpt om je vragen te kunnen beantwoorden.

Ik doe nu ademhalingsoefeningen en dat werkt ook wel om rustig te worden.

https://www.youtube.com/watch?v=yzW6cDIzwCQ&list=PLB96Cy6Afaw1HgPT7NA34KSRGbYIuVyn_&index=2&t=0s


Geschreven door: Bambi op Maandag 18 Maart 2019 om 17:38 Ongepaste reactie?

Hoi Angelique en Eduard,

Wat fijn dat jullie het herkennen, ofja liever niet natuurlijk voor jullie. Hebben jullie al inzicht hoe jullie overspannen zijn geraakt? En van welke klacht hebben jullie het meeste last? Wat doen jullie om de dagen door te komen? En hoe reageert jullie omgeving. ( behoorlijk wat vragen maar zo fijn om met lotgenoten te praten)

Momenteel ben ik heel angstig om te veel te doen. Doe ontzettend rustig aan maar probeer wel een ritme te houden en iedere dag te bewegen, soms wandelen of zwemmen. Behoorlijk eenzaam eigenlijk. Gelukkig is mijn vriend heel lief en krijg ik af en toe bezoek van een vriendin en soms ga ik naar mijn ouders. Ik ben namelijk net verhuisd en soms ben ik bang dat dat de oorzaak is van mijn overspannenheid. Ik probeer telkens een oorzaak te vinden, heel vermoeiend. Herkenbaar?

Ik ben vandaag voor een intake geweest bij een psycholoog en hoop volgende week al te starten met behandeling, cognitieve gedragstherapie.

Het slecht slapen vind ik nog het allerergste, ik heb daar zo de focus op omdat ik weet dat ik het nodig heb. Maar door die focus en angst dat het toch weer niet zal lukken houd ik de vicieuze cirkel in stand. Herkenbaar?


Geschreven door: Bambi op Maandag 18 Maart 2019 om 17:53 Ongepaste reactie?

Dankjewel voor het delen van de ademhalingsoefening.

Ik gebruik vaak de volgende video om rustig te worden: Anxiety meditation - Yoga with Adriene


Geschreven door: Eduard op Maandag 18 Maart 2019 om 21:24 Ongepaste reactie?

Hoi Bambi,

Al goed bezig dan dat je al een intake gesprek hebt gehad. Met de psycholoog ga je zoeken naar de oorzaak. Uiteindelijk weet je hetzelf al wel maar hoe je ermee omgaat en wat te doen is het belangrijkste.

Je moet goed naar jezelf luisteren, hoe je lichaam is en hoe je voelt, soms moet je een ego zijn, dat is lastig maar voor nu is het belangrijkste jezelf.

Slapen is voor mij ook nog steeds moeilijk. Zorg voor een goede slaaphygiene. Val je wel in slaap of is het meer het doorslapen?
Probeer er niet teveel op te focussen want dan lukt het helemaal niet, probeer een goed ritme te vinden, zelfde tijd naar bed en opstaan. Douchen ervoor of boekje lezen, 2 uur voor het slapen geen TV, ademhalingsoefening voor het slapen etc.. probeer wat dingen uit.

We zitten allemaal in die cirkel, gegeven moment komen we er wel weer uit, kost gewoon tijd en geduld.

Geschreven door: Angelique op Dinsdag 19 Maart 2019 om 08:53 Ongepaste reactie?

Hoihoi,

Herkenbaar ook hoor, ik heb dat ik soms heel goed slaap en soms een paar nachten minder. Ik probeer altijd rond de middag gewoon een uurtje te liggen op de bank en doe dan vaak ook ademhalingsoefeningen. Soms val ik dan ook even in slaap.

Verder probeer ik elke dag iets actiefs te doen soms is dit naar een winkel of winkels, soms wandelen en de ene keer een taart bakken of tekenen. En soms ga ik gewoon een hele simpele tekenfilm kijken (waar nog niet alle ellende van de wereld in voor komt haha)

Hoe is jouw dagindeling?

Verder kan je inderdaad eenzaam voelen dat gevoel ken ik. Er zijn weinig mensen die het begrijpen maar de echte die zullen er zijn!

Ikzelf heb het meeste last van mijn vermoeidheid waardoor de andere klachten erbij ontstaan. Zoals ademen, draaierig etc etc.

Op je antwoord of ik weet waar het vandaan komt.. Het is lastig maar ik kamde al sinds oktober dat ik niet wist of ik mijn werk nog wel leuk vind. En al 2 jaar er een enorm personeelstekort is en dat blijft maar doorgaan waardoor de werkdruk enorm is. Dit ook al meerdere keren aangegeven en nee gezegd. Helaas werd er weinig tot niks mee gedaan. Ook ben ik waarschijnlijk hoog sensitief en gewoon enorm gevoelig voor negativiteit etc.
Tevens heb ik te weinig energiegevers gedaan helaas dat laat je dan weer vallen met werken.. ik had veel meer moeten afwisselen in energienemers en energiegevers. Zoals nee niet leuk lekker op de bank na werk maar hup wandelen of 1 van de dingen doen die je normaal leuk vind.
Het is denk ik nu vooral bij mij, wat wil ik.. vooral qua werk. En daar is niet 123 een antwoord op helaas. En dan de werkdruk die dus teveel werd met die combi.

Waar komt het denk je bij jou vandaan?


Geschreven door: Bambi op Dinsdag 19 Maart 2019 om 12:23 Ongepaste reactie?

Wat een goed idee. Ik ga ook tekenfilms kijken en taarten bakken!

Ik ben iedere dag al vroeg wakker, sta ook altijd rond half 9/9 uur op. Probeer dan ook meteen te douchen. Overdag puzzel en lees ik. Als ik me goed voel ga ik zwemmen en anders een stuk wandelen. Dan haal ik ergens een tijdschrift of smoothie.

Vannacht heb ik ontzettend slecht geslapen, denk 3 uur. Kwam door gesprek met psycholoog denk ik. Dat koste veel energie en zet je ook aan het denken. Ik twijfel veel aan mezelf en verwijt mezelf ook veel op slechte dagen.

Herkenbaar jouw oorzaken. Bij mij is het een combinatie. Hard gewerkt maar niet de dingen doen die je leuk vind. Verhuizing. Te weinig aandacht voor ontspanning ook (heb ik nu spijt van) En mijn karakter heeft ook een groot aandeel. Ik maak me vaak snel zorgen, pieker veel en ben een controlfreak en behoorlijk streng voor mezelf.

Ik vind het een erg lastig periode. Acceptatie blijft lastig.. Soms ook de angst dat het nooit meer goed komt.

Heb jij al hulp ingeschakeld?


Geschreven door: Angelique op Dinsdag 19 Maart 2019 om 14:43 Ongepaste reactie?

Hee Bambi,

Hhaha ik herken je karakter eigenschappen volledig!
Ja acceptatie is het moeilijkste. Ik heb dat ook hoor. Haha ik heb eergister zo''n nacht gehad verschrikkelijk.

Goed dat je puzzelt en leest ik probeer dat ook te doen. En goed dat je bij een psycholoog loopt.

Ik loop bij een coach heb al is eerder een psycholoog gehad met cognitieve gedragstherapie maar heb het gevoel dat dir coach mij meer raakt en diep graaft. Dus hopelijk werkt dat.

Ik vind vooral het noeilijkste dat je overal zin in hebt en dan je lichaam gewoon niet mee werkt of direct na een kleine acctiviteit je al moe bent haha..

Ben vanochtend naar wat winkels geweest en hheb ook geprobeerd hard te lopen.. echt heel laag niveau. Ik had zin om te bewegen maar wandelen ben ik soms wel zat haha. Hopelijk ga ik er goed op en word het niet erger wat ik 3 weken terug wel had.

Ik volg ook nog een cursus meditatie. Dus ben best bewust bezig met mijzelf!


Geschreven door: Eduard op Dinsdag 19 Maart 2019 om 16:18 Ongepaste reactie?

Hey Bambi en Angelique,

Ik ben net terug van RunningTherapie, dit was mijn 4e training. Is erg leuk om te doen, ik doe het met een coach en is echt motiverend! Begin was wel pittig maar merk nu dat ik fitter ga worden en ook beter slapen.

Misschien iets voor jullie? Lekker bezig blijven, ook al ben je moe is belangrijk.

http://www.runningtherapie-nederland.nl/


Geschreven door: Bambi op Dinsdag 19 Maart 2019 om 17:26 Ongepaste reactie?

Hoi Angelique,

Wat goed dat je bezig bent met een coach, hoelang ben je in behandeling inmiddels?. Ik ben benieuwd of cognitieve gedragstherapie mij gaat helpen. Het zijn mijn gedachten die mij enorme spanning geven. Heb handvaten nodig om mezelf minder te laten meeslepen in negatieve stressvolle gedachten. Daarnaast start ik in April ook met mindfulness! We zijn goed bezig haha, alle hulptroepen worden ingezet.

Heel herkenbaar, overal zin in hebben maar niet kunnen. Maar goed dat we wel willen, het leven is namelijk super leuk maar goh wat kan je soms gigantisch tegen een muur oplopen. Maar goed, we zijn nog jong en flexibel, als je er boven op bent is het een levensles.

Net een stuk gaan lopen met muziek op, lekker in de zon. Echt een moment van ontspanning, werd er echt even heel blij van.

Waar ik nog nieuwschierig naar ben. Hebben jullie ooit echt de stempel overspannen of burn-out gekregen? De praktijkondersteuner zegt dat ik wat overspannen ben, de bedrijfsarts zegt dat ik spanningsklachten heb en de psycholoog noemde het gister burn-out klachten. Op een of andere manier vind ik dat verschillende gradaties. En soms vind ik het wat verwarrend. Het zou niet uit hoeven te maken maar toch vraag ik me af in hoeverre de ernst van mijn klachten zijn. Misschien omdat ik dan een idee heb hoelang mijn herstel zal zijn.

@Eduard, interessant! Is dit een traject dat kan lopen naast gesprekken met een psycholoog?


Pagina 1 van 10 pagina's met reacties
[1 2 3 4 5 6 7 8 9 10]

Reageer nu op dit bericht:

Let op! Alle vragen en antwoorden worden geÔndexeerd door diverse zoekmachines. Als u niet wilt dat uw persoonlijke gegevens via internet gevonden kunnen worden, dan moet u deze zeker niet in uw vraag verwerken.

Als u medische informatie aanhaalt die niet uit uw persoonlijke omgeving komt, dan is een bronvermelding gewenst. Uiteraard is het de bedoeling dat de medische informatie die u noemt naar uw beste weten de juiste is. Het is niet de bedoeling dat u reclame maakt op dit forum.

Lees voordat u reageert ook onze huisregels.

Disclaimer over bijwerkingen: U kunt als patiŽnt zelf uw bijwerking melden bij het Lareb. Het Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in een databank. Door het melden van een bijwerking draagt u bij aan de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins. Melden gaat eenvoudig via het online meldformulier.

Typ uw naam en uw bericht in en druk daarna op 'Voeg bericht toe'.

Uw naam: 
   
Uw bericht: 


(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Overspannen.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)