Overbelasting en energiegebruik

U bevindt zich hier: Overspannen Ľ Overbelasting en energiegebruik

Overbelasting, energiegebruik en overspannenheid

In een normale situatie waarbij er geen sprake is van overspannenheid, heeft iemand 100% van zijn energievoorraad beschikbaar. Deze 100% kan voortdurend aangesproken worden. Daarnaast is er nog een reservecapaciteit om tijdelijk meer energie te leveren. Deze energiereserve wordt aangesproken om tijdelijk harder te werken, ís avonds langer door te gaan of om iets ergs te verwerken.

Als het overwerken na een tijdje niet meer nodig is, of als het verdriet verwerkt is, wordt de energiebehoefte weer normaal: 100%. De reservecapaciteit is dan weer beschikbaar voor een volgende keer dat die nodig is.
Normaal energieniveau De normale situatie, waarbij 100% energie beschikbaar is en daar bovenop een reserve die tijdelijk kan worden aangesproken.

De reservecapaciteit is echter niet oneindig. Als deze te lang aangesproken wordt, raakt de reserve op. Dan kom je in de situatie terecht, dat de groene reserve er niet meer is. Het lichaam is dan overbelast en het normale energieniveau wordt dan 50%. De gele band wordt dan de nieuwe energiereserve. Er is nu sprake van overspannenheid, het lichaam heeft minder energie beschikbaar.
Verminderde energie Matige overspannenheid, waarbij nog maar 50% van de energie normaal is. De gele energie is de nieuwe reservecapaciteit die tijdelijk aangesproken kan worden.

Als in situatie 2 meer energie nodig is dan die 50%, wordt de gele reserve aangesproken. Wordt deze gele reserve echter ook weer langdurig aangesproken wordt, kan ook deze reserve opraken.

Als ook de gele reserve opraakt, val je terug naar situatie 1, waarbij er nog maar 10% energie over is. De rode band (2) wordt dan je nieuwe reserve. Nu is er sprake van zware overspannenheid.

Lichaam en geest zijn overbelast. Je voelt je uitgeput en kunt haast niks meer. Bij een grotere inspanning kun je nog wel de nieuwe reserve aanspreken (de rode band) maar die kan maar kort gebruikt worden. Als ook deze rode reserve op is, blijft er maar 10% energie over zonder mogelijkheid om extra energie aan te spreken. Er is nu sprake van zeer zware overspannenheid of een burn-out.
Nauwelijks nog energie over Zware overspannenheid, waarbij nog maar 10% van de energie normaal is. De rode energie is de nieuwe reservecapaciteit die tijdelijk aangesproken kan worden.

Op zoek naar lotgenoten met een burn-out? -->

U bevindt zich hier: Overspannen Ľ Overbelasting en energiegebruik
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Overspannen.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)