Behandeling van burn-out

U bevindt zich hier: Overspannen » Behandeling

Is burn-out te genezen

Wat is nodig om te herstellen van overspannenheid en burnout?

Alleen thuis zitten en wachten op herstel helpen eigenlijk niet bij een burn-out. Uitrusten, ontspannen en plezier terugvinden zijn zeker nodig, maar dat is niet het enige.

Tegenwoordig hanteren instanties de regel dat de zieke maar snel weer aan het werk moet "om te herstellen". Maar met alleen uitrusten of "gewoon" stug blijven doorwerken is de kans op genezing klein. Reden hiervoor is dat de chemie in het lijf ontregeld is; het lijf ontspant niet meer en de adrenaline slaat bij de minste geringste gebeurtenis weer op hol. Als de persoon en/of de stress-factoren in de omgeving niet veranderen, dan is langdurig herstel ook niet te verwachten.

Alleen kennis opdoen over hoe de zieke het lijf er weer bovenop kan helpen of zijn/haar draagkracht kan vergroten, is ook niet voldoende. Iemand met een burn-out zal het vooral in praktijk moeten doen, doen en nog eens doen! Hiermee wordt bedoeld; actief stilstaan, leren zuiver waar te nemen, ontspannen, het lijf herprogrammeren en de levensenergie versterken.

Een deskundige begeleider kan oefeningen aan rijken waardoor het lichaam weer leert ontspannen. Oefeningen om de energie te versterken, meer in het lijf te komen en de signalen en grenzen van het lichaam te begrijpen. De zieke leert hierbij wat goede en "slechte" stress is en hoe de ‘interne’ stress gereduceerd kan worden. Daarnaast leert iemand hoe conditie op te bouwen en goed voor zichzelf te zorgen.

Het is nodig om persoonlijke opvattingen en eigenschappen te onderzoeken en zo nodig te transformeren. Burn-out raakt iemand niet omdat hij of zij in de luie stoel is gaan zitten. Wel doordat iemand teveel wil, de dingen goed wil doen en te hard werkt. Helaas kan deze doorgeschoten werklust ook een hersteltraject saboteren. De cliėnt komt sneller vooruit door veel stil te staan. Door niet te veel in een keer te willen en door een klein pasje te zetten, kom je sneller vooruit dan door hard hollen en steeds weer terug vallen.

Bron: Hilbrand Kuit, psycholoog.

Lees verder over het voorkomen van een burn-out -->

U bevindt zich hier: Overspannen » Behandeling
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Overspannen.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)